DISNEYTAJM

Sveriges Televisions förhållande med Disneyföretagen har varit gungning ett flertal gånger och Kalle Anka på julafton har hotats mer än en gång. Men under 80-talet så var det inget fel på samarbetet företagen emellan. SVT hade under flera år ett flertal program med bara Disneyfilmer och det riktiga startskottet kom med Lasse Åbergs "Disneytajm". Startskottet kan man också säga att det var för Lasse Åberg som Sveriges Disneyexpert nummer 1 och serien var som skapt för honom. Han visade klassiska Disneykortisar och berättade fakta kring dessa och avslutade programmet med den gamla otecknade serien Zorro, vilket alltid var signalen för mig att byta kanal  i en kvart då eftersom jag tyckte den serien var urtrist. Åberg var klädd i passande Disneyklädsel med tillhörande röda Musse Pigg-byxor och sände från ett rum som hämtat sin inspiration från hans program några år tidigare, "Zvampen". Hans visade ofta sin favoritscen, hämtad ur Kalle Anka-filmen "Dude Duck" där Kalles bråkiga häst utklädd till tjur säger: "Mmmmmmu!". Programmet avslutades med att Åberg sa: "Saludos amigos" och hoppade ut genom väggen. Om man bortser från Zorro så var detta kanske det bästa disneyprogrammet som gått, eftersom det gjordes av en person som verkligen visade ett intresse för det han presenterade, var roligoch hade en stor kunskap. 
     1988 så lämnade dock Åberg programmet och hallåan Rolf Arsenius tog över och sände från ett kontrollrum på SVT. Arsenius var ingen Lasse Åberg i underhållning, men gjorde sitt bästa för att göra programmet så roligt som möjligt och det funkade hyggligt. 
     1991 så kom programmet "Disneydags" istället och konceptet som till dags datum varit SVTs format på disneyprogram började, alltså två kortisar och två längre tecknade serier och vi fick stifta bekantskap med namn som Darkwing Duck, Quack Pack och senare Timon & Pumba. Undantaget var 1992-93 då det mediokra programmet Disneyklubben gick. 
     Idag är intresset för SVTs disneyprogram rätt lågt, Kalle på julafton undantaget, eftersom SVT mest visar repriser på det man redan visade för 15 år sen och Disney numera har ett flertal egna TV-kanaler med filmer.Välj ny TV-serie

Free Web Hosting