SKÅL

En av de populäraste komedierna under 80-talet var Skål ("Cheers") som handlade om gästerna och arbetarna på baren "Cheers" i Boston. Huvudrollsperson var den playboyliknande bartendern Sam Malone (Ted Danson), som ständigt uppvaktade sin väna kvinnliga chef Diane Chambers (Shelley Long). Där jobbade även den bitska servitrisen Carla (Rhea Perlman), som inte gillade Diane. Omkring fanns färgstarka gäster som var stamkunder på Cheers och satt där så ofta att de ibland tycktes känna Sam bättre än sina egna släktingar. Karaktärer som morsgrisen Cliff Clavin (John Ratzenberger) och bufflige Norm Peterson (George Wendt) hade ordvitsar och kommentarer som gjorde dem otroligt populära. Andre-bartender de första säsongerna var en äldre vimsig herre vid namn "Coach" Eddie Pantusso (Nicholas Colasanto). Men störst succé blev det givetvis då den tämlige korkade Woody Boyd började där, som spelades av Woody Harrelson, som därmed gjorde sitt genombrott.
     Diane försvann från serien och baren togs över av överklasstjejen med rejält skinn på näsan, Rebecca Howe, genialt spelad av Kirstie Alley. Sam försökte givetvis att locka Rebecca till sina armar, men hon var dubbelt så svårflirtad som Diane. Kirstie Alley fick också nåt sorts genombrott här som komedien och hennes rolltolkning och skådespeleri ligger inte alls långt borta från det vår egen Suzanne Reuter brukar göra. Reuter sa en gång vid en intervju på frågan om vilken amerikansk skådespelerska som skulle kunna spela hennes rollfigur Lena i "Svensson, Svensson" att Kirstie Alley var bäst lämpad.
     Nå, tillbaka till "Cheers". En annan karaktär som drog många tittare var den minst sagt udda psykriatrikern Frasier Crane (Kelsey Grammer), som i sina första år var Sams konkurrent om Dianes gunst, men som sen fick en egen hustru i den högfärdiga Lillith (Bebe Neuwirth). Händelserna på baren och den bitska humorn gjorde "Skål" till en gigantisk succé världen över, ända till dess nedläggning 1993. Efter en TV-succé så brukar det barka nedåt i karriären för skådespelarna, men efter "Skål" så var det förvånandsvärt många som fick karriärer. Både Woody Harrelson och Kirstie Alley blev sedemera stora stjärnor, Harrelson då via filmer som "Natural Born Killers" och "Larry Flynt" och Kirstie Alley spelade med i allehanda Hollywood-filmer och TV-serier. Även Rhea Perlman, Shelley Long och Tad Danson försökte sig på egna karriärer vilket gick hyfsat. 
     Kelsey Grammer var inte kvitt sin rollfigur Frasier bara för att "Cheers" stängde. Efter showen så skapades en spin-off på "Skål" som byggdes på psykriatikern Frasier döpt just till "Frasier" som blev en stor succé. En del kanske också har hört Grammer som psykopaten Sideshow-Bobs röst i "Simpsons".Välj ny TV-serie

Free Web Hosting