BULLEN

I mitten av 80-talet så vimlade det inte av aktualitetsprogram för ungdomar i SVT så man satte ihop ett ungdomsprogram där man skulle ta upp ungdomsproblem, ungdomsmusik, ungdomsfrågor och annat. Man satte en purung Martin Timell som programledare tillsammans med journalisten Göran Elwins dotter Cissi Elwin och kallade programmet "Bullen" (har ännu inte fattat varför). Dessa kompletterade varandra bra. Martin Timell var den rolige och tokige och Cissi Elwin var den mer ordentliga och förnuftiga. "Bullen" blev en succé, inte minst minidramaserien man hade på slutet. Det var olika serier för varje säsong, men det skapade en del ungdomsstjärnor för framtiden. Den kanske mest kända var serien "Klassliv", om några ungdomar i en högstadieklass. Den serien hade en ung kille vid namn Kim Sulocki i rollistan, som senare skulle bli flickfavorit som "Jimmy" i Tre Kronor" och "Hugo" i de första avsnitten av "Nya Tider". Dessutom fanns en ung Roger Nyberg med, som senare skulle bli busen "Coma" i såpan "Storstad" och en lika ung skådespelerska som hette Frida Hallgren och idag är en av de mest hyllade i branchen..

     Så kort sagt, när jag gick på högstadiet och gymnasiet så talade alla om "Bullen". Och även jag såg serien med jämna mellanrum. Cissi Elwin slutade sen och vandrade från det ena programmet i SVT till det andra och jobbar idag som chef för Svenska Filminstitutet. Timell fortsatte med hjälp av olika programledare men jag slutade att kolla ju äldre jag blev (en ganska naturlig utveckling, tror jag...) och har därför ingen pejl på vilka som har presenterat programmet sen dess.
     Det jag ständigt retade upp mig på var hållpunkten "Veckans brevfilm", där en desperat tittare skrivit ett brev till SVT om hjälp, varpå man gjorde en film baserat på brevet. Sen var det meningen att man skulle diskutera detta och ge brevskrivaren hjälp och råd och till sin hjälp hade man en psykolog vid namn Margaretha Strömbeck. Men hon satt mest och tyckte synd om brevskrivaren och svamlade så mycket att hon i slutändan hade glömt bort att ge råd till den utsatte. Alternativt så kunde man bolla frågan vidare till en utländsk artist som man hade intervjuat till hållpunkten om veckans artistintervju. Artisten var ju inte alls intresserad av att prata om annat än sin platta och råden blev därför väldigt ytliga och nonchalanta. Bullen var alltså, som ungdomsprogram, helt OK, men man tog tyvärr inte de problemtygnda brevskrivarna på särskilt stort allvar.

     Bullen lades ner efter millenieskiftet, men hann fira sitt 200:e avsnitt. Programmet skulle ersättas av det liknande programmet "Vera", som dock blev en ganska stor flopp och skrotades snart.
     Martin Timell vandrade sen på till att bli programledare i det utmärkta underhållningsprogrammet "Det kommer mera...", med Arne Hegerfors, och sen till att kasta ut personer i det okända i TV 4s succéprogram "På rymmen", för att slutligen reparera hus i "Äntligen hemma" och resten är historia...

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting