BOKTIPSET

Förr i tiden så satsade man på kultur för barn på ett helt annat sätt och ett av de mest kult förklarade och mest kända exemplen var den fem minuter långa programinslag som hette "Boktipset". Programmet startade redan 1976 vilket märktes på den minst sagt flower power-inspirerade vinjetten. Signaturmelodin är kanske TV-historiens mest fantasilösa, men kanske därför också den mest kultstämplade, där en man bara nynnade:
"Ni-na-ni-na-ni-na-na, ni-na-na-na-ni-na..."
Programmet var också enkelt. Stefan Mählqvist, en lång man med skägg, satt i en fåtölj som såg ut som om den vandrat igenom en explosion i en färghandel och läste ett stycke ur en barnbok. Det låter kanske simpelt, men på den tiden behövdes det inte mer för att locka barn till kultur. Därför är det kanske lite underligt att programmet levt kvar i folks minne, men mycket beroende på den minst sagt surrealistiska bakgrunden och "Ni-na-ni-na-ni-na-na". För er som undrar så är den nynnande signaturens originaltitel "The swimming song" av Loudon Wainwright III.
     Stefan Mählqvist är till vardags numera docent vid Uppsala Universitet med specialinriktning på barn- och ungdomslitteratur och litteratursociologi.

 

Välj ny TV-serie

Free Web Hosting