THE A-TEAM

En av 80-talets mest omtalade och populära actionserier var The A-team, en serie som kombinerade action och humor på ett speciellt sätt och som hade många kända gästskådisar genom åren (Boy George, Hulk Hogan, Isaac Hayes, Rick James och Vanna White). Serien handlade om fyra före detta Vietnamsoldater som blir oskyldigt misstänkta för ett rån och som får fly och som nu istället hjälper till att lösa brott medan de gått under jorden för myndigheterna. Gruppen består av ledaren John "Hannibal" Smith (George Peppard), charmören Templeton "Face" Peck (Dirk Benedict), dåren "Howlin'  Mad"  Murdock (Dwight Schultz) och den bufflige Bosco "B.A" Baracus (Mr T), samt ett par kvinnliga hjälpredor som dök upp titt som tätt.  Serien startade 1983 och blev snabbt populär för de lätt överdrivna våldsscenerna, som kan beskrivas som serietidningsaktiga, och sin charmiga humor. När femte säsongen började 1987 så fick man för sig att ändra seriens koncept och lät gruppen bli infångad och jobba för den amerikanska regeringen istället. Man jobbade undercover med spionageuppdrag och humorn försvann och med det även tittarna, som svek serien nästan direkt och den fick läggas ner i förtid.
    Bäst gick det för Mr T, som redan innan A-Team var stjärna i den tredje Rockyfilmen och som syntes i reklamfilmer och spelade in skivor. Hans monsterstarke "B.A" Baracus blev snabbt en kultfigur och hans catchphrase "I pity that fool" eller "Shut up, fool" hamnade snabbt i var amerikans mun. I "Rocky III" kom han i kontakt med Hulk Hogan vilket i sin tur förde honom till wrestlingringen där han var gäst ett flertal gånger och brottades i båda första Wrestlemania 1985 och 1986. Bland de andra blev det B-filmer och TV-serieframträdanden för det mesta och George Peppard dog 1994 efter en canceroperation.
     Jag var aldrig något A-teamfreak och förstod aldrig riktigt dess storhet, förmodligen för att serien aldrig gick på svensk TV utan sändes på TV 3 direkt långt efter seriens nedläggning.
     Som så många andra serier från förr har även denna gjorts i en senare biofilmsupplaga, som kom 2010, och som så många av dessa har  handlingen
även här tänjts på en smula i jämförelse med TV-serien.

Free Web Hosting