V

     När jag var liten så var V för farlig för mig (enligt mina föräldrar, alltså...). Därför fick jag äran att se denna serie först 2003. Men den som väntar på något gott... Det enda jag visste om V som liten var att det var "den där otäcka serien med alla ödlorna" och när serien inte visades i rutan förrän efter millenieskiftet så växte serien med tiden till en myt hos mig. Något som kändes så häftigt att jag bara måste får se den i sin helhet någon gång. 
     V började som en miniserie i fem delar, på vardera 90 minuter. I miniserien så invaderar ett gäng ödlor med människoliknande utseende jorden och styr den med järnhand. En liten motståndsgrupp under ledning av Dr Julie Parrish (Faye Grant), innehållandes diverse medlemmar som har fått sina anhöriga dödade av "Besökarna", beslutar sig för att utplåna gästerna. Huvudpersonen i serien är den tappre Mike Donovan (Marc Singer), som har sin son Sean tillfångatagen av ödlorna. Så medhjälp av några snälla ödlor, som revolterar i hemlighet mot den gigantiska armén, så möter motståndsrörelsen både på problem, dödsfall och stridigheter. De mest bekanta ödlorna blev dels den grymma och ondskefulla ledaren Diana (Jane Badler) och dels den snälla och godhjärtade Willie (Robert Englund).  
     Miniserien mynnade sen ut i en större TV-serie med normallånga 45 minuters-avsnitt där ödlorna på nytt attackerade jorden. En serie som i mitt tycke är gravt underskattat, för jag tyckte den var nästan lika bra som miniserien...
     Efter serien så var det Jane Badler, Marc Singer och svenskättade Robert Englund som fick de mesta skriverierna. I Marc Singers fall var det kanske mest som flickfavorit för efter ett gästspel som smaragdgrävare i Dallas och några B-filmer så var det relativt tyst från honom.
     Jane Badler blev spionerande barnsköterska åt Richard Channing i "Falcon Crest" och sen tuffa agenten Shannon Reed i de senare avsnitten av "Mission Impossible". Men några större roller kom dock aldrig efter V.
     Robert Englunds rollfigur i V, Willie, var ju en ganska mesig karaktär så därför kan det ses lite underligt att hans mest kända rollfigur i karriären är ett skräckmonster. För de flesta är Englund nämligen mer känd som Freddie Krueger i "Nightmare on Elm Street"-filmerna.
     2009 gjordes en nyinspelad fortsättning på serien som går på TV 6, en helt OK serie faktiskt. Och jo, Jane Badler dyker upp i serien med start i säsong 2!Välj ny TV-serie

Free Web Hosting